L’informatiu del Petit Sabadell

El periódico de Catalunya
Agost 8, 2016
Cartell per al Festival de circ social a Sabadell 2017
Maig 14, 2017

El Sabacirc, el primer Festival de Circ Social de Sabadell, s’inicia aquest dimarts 27 de juny amb l’objectiu de portar aquesta disciplina artística als barris de la ciutat i demostrar-ne la seva utilitat més enllà del simple entreteniment.

La primera edició del Festival Sabacirc aposta per divulgar a Sabadell els valors del circ social

Espectacles de circ als barris i una trobada de clowns i ‘parkour’, principals ingredients de la iniciativa

0Notícies26/06/2017 A+A-EMAILPRINT

Alguns dels protagonistes del Sabacirc, en la presentació de la iniciativa

Alguns dels protagonistes del Sabacirc, en la presentació de la iniciativa | (c) Petit Sabadell


El Sabacirc, el primer Festival de Circ Social de Sabadell, s’inicia aquest dimarts 27 de juny amb l’objectiu de portar aquesta disciplina artística als barris de la ciutat i demostrar-ne la seva utilitat més enllà del simple entreteniment. “El circ és, per exemple, un element de dinamització laboral, que ajuda a la integració laboral dels joves perquè els ensenya uns valors (com la disciplina, l’esforç o la superació de reptes) que són molt útils. I a més, en aquest cas, ho fem utilitzant l’espai públic i donant-li una nova utilitat”, exemplifica Toni Porcar, impulsor de la iniciativa. Fins el proper diumenge, el Sabacirc portarà espectacles per diferents punts de Sabadell gràcies a l’anomenat Circus Bus i serà el marc en el qual, a més, es desenvoluparan una taula rodona sobre circ social, la primera Tronada de Clowns de Sabadell i una trobada de parkour a la ciutat, entre d’altres.

“El Sabacirc ja és una realitat després de molts esforços i algunes adversitats”, valora Porcar. La iniciativa s’havia de realitzar en el marc de la primera edició del projecte Construïm Ciutat, els pressupostos participatius de l’Ajuntament de Sabadell, després que la seva candidatura resultés guanyadora per optar a finançament amb càrrec a les arques municipals. Les intencions de la plaça de Sant Roc d’invertir el pressupost en grans companyies i limitar el marge de decisió dels creadors de la idea van fer que aquests optessin per renunciar al finançament públic i continuar el camí en solitari. Això ha fet que el festival sigui més discret però, com a mínim, en garanteix la seva vocació de promoció del circ social. “El 90 per cent dels espectacles són als barris, presentarem artistes joves o emergents, fomentarem la utilització del transport públic i col·laborarem amb els joves de la ciutat, busquem ser transformadors i implicar quanta més gent millor. Per això el Sabacirc no és només un festival de circ sinó, principalment, de circ social”, remarca el seu portaveu.

L’element central de la iniciativa serà el Circus Bus, un autobús antic de la companyia de busos urbans, actualment fora de servei, que aquests dies es convertirà en una carpa ambulant. El vehicle anirà pertinentment decorat i servirà tant a espai d’actuacions, d’escenografia per a les representacions exteriors i, fins i tot, de camerino. Aquest circ amb rodes passarà per la plaça de la Creu de Barberà (dimart 27 de juny, de 18 a 20h), la Casa dels Pins del carrer Uruguai (dimecres 28 de juny, d’11 a 14h), la plaça del Pi de Ca n’Oriac (dijous 29 de juny a les 19h), el barri de Can Puiggener (divendres 30 de juny, de 18 a 20h) i la plaça de Can Deu, on es realitzarà la gala final del Sabacirc el diumenge 2 de juliol a la tarda-vespre (de 16 a 21h).

Al festival hi participaran companyies i artistes professionals nacionals i internacionals. En destaquen, per l’espectacularitat, el xilè Pedro Benavides, que va quedar semifinalista en el programa Got Talent 2017 de Telecinco i que presentarà a Sabadell les seves acrobàcies i equilibris dins una roda cyr, un anell metàl·lic gegant que propulsa amb el seu cos. L’argentí Fernando Pose sorprendrà amb els seus malabars i el català Joel Martí, de la companyia Circo Afilado, mostrarà la dificultat del cable acrobàtic. A més, Andrea Thorson presentarà l’espectacle Secrets, d’acrobàcia i mim. La companyia Colze a Colze proposarà a Litxa Clown, una pallassa que crea un món sorprenent a partir d’una maleta, un telèfon i un megàfon. I també es podrà gaudir d’El llac dels cignes, un número de cabaret, amb acrobàcia i clown per a tota la família, de la companyia Passerell.


Altres activitats

Més enllà de la presentació d’espectacles, el Sabacirc vol obrir també un espai de reflexió sobre el circ social amb una taula rodona titulada El circ social. Reptes i oportunitats pel treball als barris, que es portarà a terme el dimecres 28 (17h) a la Biblioteca del Nord. Hi participaran quatre experts que analitzaran el circ social com a pràctica artística, educativa i de desenvolupament comunitari per conèixer quines són les seves potencialitats i límits de treball als barris. Es tracta d’Antonio Alcántara, educador social de l’equip pedagògic de l’Ateneu Popular 9Barris; Pili Serrat, de la comissió de formació de l’Associació Professionals del Circ de Catalunya (APCC), David Marfil, responsable de la direcció i coordinació pedagògica de l’Escola de Circ Saltimbanqui de Vilanova i la Geltrú i del propi Toni Porcar. El moderador serà Marc Sabater, del Petit Sabadell. Durant l’acte, que comptarà amb la participació dels alumnes de cicle formatiu d’Animació Sòciocultural de l’Institut Ribot i Serra, es presentarà el llibre Circ, educació i transformació social. El projecte pedagògic de l’Ateneu Popular 9Barris, d’Antonio Alcántara.

D’altra banda, el dissabte 1 de juliol (17.30h) el passeig de la Plaça Major acollirà la primera Trobada de Clowns de Sabadell. Es tracta d’un espai destinat a la creació, investigació, aprenentatge i comunicació entre pallassos i apassionats del món del clown. Els participants es trobaran i proposaran jocs amb bon humor als vianants que passin pel carrer. Una mica més tard (18h), es desplaçaran fins a l’Acadèmia de Belles Arts de Sabadell (passeig Manresa, 20) on faran unes sessions d’improvisació (impro-clowns), finalitzades les quals agafaran diverses línies de bus urbà i amenitzaran el trajecte als seus usuaris. Acabaran, ja al vespre, a l’avinguda Matadepera, on faran un sopar.

Una altra activitat destacada serà la Trobada de Parkour de Sabadell. Durant els darrers mesos, l’equip tècnic de SabaCirc ha entrenat i assessorat un grup de joves traceurs (com es diuen els practicants de parkour, l’art del moviment en línia recta) del nord de la ciutat. El proper diumenge 2 de juliol al matí (10h) s’ha previst una trobada d’aquesta disciplina amb el suport de traceurs del centre Our Park BCN de Barcelona, entre d’altres. Des de plaça Espanya es traçarà un circuit que connectarà amb el parc Catalunya i el parc del Nord, perquè els espectadors puguin gaudir en viu d’aquesta emergent tècnica urbana que té molts valors del circ com la disciplina, l’esforç, la superació de límits i reptes, l’eequilibri o la concentració, per exemple.

Comments are closed.