I Trobada de Circ Social de Catalunya

Noticia a Nació digital Sabadell
Agost 6, 2016

I Trobada de Circ Social de Catalunya que va tenir lloc a l’Ateneu Popular 9 Barris el 29 de novembre de 2014, organitzada per la Comissió de Formació de la l’APCC amb la col·laboració de l’Ateneu Popular 9 Barris.

Trobada circ social

L'equip de SabaCirc, va participar a la I Trobada de Circ Social de Catalunya que va tenir lloc a l’Ateneu Popular 9 Barris el 29 de novembre de 2014, organitzada per la Comissió de Formació de la l’APCC amb la col·laboració de l’Ateneu Popular 9 Barris. En la Trobada van participar més de setanta persones de tot l’estat espanyol. Durant tot el dia es van poder intercanviar experiències, parlar de les potencialitats i els límits del sector i analitzar la situació del II Pla Integral de Circ de Catalunya. Durant la trobada se'n van realitzar diverses taules de treball, on es va donar valor al circ com a eina d'inclusió i transformació social. Es va valorar el circ l'art i el teatre, però sobre tot el circ social com a recurs per a la transformació de la societat i de les persones. Tenint ben clar que la cultura ens fa créixer. Potencialitats del Circ Social. • És transformador a la comunitat i al territori, per la seva capacitat d’intervenir en el territori, l’escola, els centres socials, etc. Es pot treballar circ com a complement d’altres línies d’intervenció, com ara educació en valors. • És transformador a nivell social i personal. Aquest aspecte està relacionat amb el reconeixement de l’espai, de la persona i del grup. • És inclusiu. Permet que participi tothom i per tant facilita el procés de socialització. A més, serveix per a totes les edats. Un exemple és la igualtat de gènere, on és més inclusiu que altres tipus d’activitats (aquest tema genera debat en el grup i es plantegen alguns matisos). • És motivador. A tall d’exemple, un grup d’adolescents actius i impulsius amb qui es treballa la canalització de tota l’energia i s’intenta modificar el comportament. • Facilita l’empoderament personal mitjançant la integració de valors com el creixement integral, l’autoconeixement, l’autoestima, l’autovaloració, la cohesió de grup, etc. • Al circ social es valora positivament la diversitat de tècniques que es treballen. Es poden provar diverses tècniques i després especialitzar-se en la que més agradi. Aquesta diversitat en les tècniques també promou que hi hagi diversitat de persones i s’integren totes en el circ. • El circ possibilita la creació d’un espai de treball en grup i cooperatiu. • Permet educar en valors, aspecte que s’integra en l’apartat de transformador. • Canviar la perspectiva des de la qual et veuen i et veus. Per exemple, un jove que és considerat “macarrilla” fa malabars i es converteix en el “malabarista” simpàtic que juga amb els nens. Possibilita que es valorin altres aspectes de les persones que no estaven visibles. • És una eina per canalitzar i treballar qüestions com la competitivitat, i permet enfocar perquè aquesta sigui sana i no es converteixi en un punt de conflicte. • El circ social és transversal, té un caràcter expressiu. En aquest aspecte es compara amb el teatre social, per mitjà del qual es poden explicar sentiments o accions d’una manera creativa i diferent. • És una eina de gestió de conflictes. El terme “teràpia” va generar cert debat en el grup. • Disciplinador en el sentit que facilita el desenvolupament d’hàbits, seguir una rutina i una organització com ara, escalfament, estiraments, etc., el que possibilita adquirir uns hàbits saludables Present i futur del circ social a Catalunya 16 i el respecte a les normes. També permet elaborar hàbits relacionats amb cuidar-se, estimar-se en un sentit positiu, el que significa respectar l’altre, tenir cura del temps, de l’oci, etc. • És una activitat que cohesiona. • Facilita l’autoconeixement. A part del treball en grup, també és important treballar a nivell personal per conèixer i poder integrar en el grup, etc. • Treballa en el sentit de millorar la justícia social.

Comments are closed.